Το “Pixel in the rain” στο Festival Μηδεν στο 8ο Φεστιβαλ Οπτικοακουστικων Τεχνων στην Κερκυρα

pixel in the rain

Το video art “Pixel in the rain” / Μάρθα Κουμαριανού στο 8ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

Το Festival Μηδέν προσκλήθηκε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προβολών στο 8ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα από 14 έως 18 Μαΐου 2014.

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών – ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώνουν και εφέτος τις δυνάμεις τους για την από κοινού διοργάνωση του 8ου κατά σειρά Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Η φετινή –επετειακή- διοργάνωση συμπίπτει με την συμπλήρωση των 10 ετών λειτουργίας του ΤΤΗΕ και του ΕΡΗΜΕΕ, καθώς επίσης και με την πρόσφατη δημιουργία της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό τη σκέπη της οποίας εντάσσονται τα δύο παραπάνω -καλλιτεχνικού προσανατολισμού- Τμήματα του Ιδρύματος. Για την επετειακή αυτή διοργάνωση, το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, εκθέσεων, συναυλιών, εργαστηρίων και μιας πολύ ενδιαφέρουσας διημερίδας για τις οπτικοακουστικές τέχνες. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει επίσης ειδικά αφιερώματα σε σημαντικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Instants Video (Μασσαλία), το Κερκυραϊκό φεστιβάλ Be there!, το AnimaSyros International Film Festival και το Festival Μηδέν.

Το Festival Μηδέν θα παρουσιάσει 3 ενότητες βιντεοτέχνης την Πέμπτη 15 Μαΐου (ώρα 20.30, Αίθριο Ασκληπιός) και συγκεκριμένα: την ενότητα Anima Planet I, σε επιμέλεια Ιωάννας Δημητρακοπούλου-Κουταβά & Τέρψης Κονταργύρη, την ενότητα Breathe water in… breathe water out σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου και την ενότητα Cheer up σε επιμέλεια της Μαρίας Μπουρίκα. Και οι 3 ενότητες είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην περσινή διοργάνωση του Festival Μηδέν στην Καλαμάτα.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας: http://avarts.ionio.gr/festival/

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Festival Μηδέν έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς έχει φιλοξενήσει επανειλημμένα αφιερώματα σε έργα φοιτητών του τμήματος, σε επιμέλεια της καθηγήτριας –και πρωτοπόρου στο χώρο της Ελληνικής βιντεοτέχνης- Μαριάννας Στραπατσάκη, η οποία έχει στηρίξει το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας ήδη από τα πρώτα του βήματα.

Αναλυτικά οι προβολές του Festival Μηδέν:

Anima Planet I  [Επιμέλεια: Ιωάννα Δημητρακοπούλου-Κουταβά & Τέρψη Κονταργύρη]
Διάρκεια: 40 λεπτά

Ένας άντρας και μια γυναίκα, ή απλά δυο πίξελς.
Σε μια πορτογαλική φυλακή ένα κόκκινο φως αναβοσβήνει
τα χρώματα του Φίλιπ Άρτους γυαλίζουν και ένας πρόχειρα σκιτσαρισμένος ελέφαντας τρέχει απ’τη μια άκρη του μυαλού μου στην άλλη.
Στον πλανήτη Άνιμα τα χρώματα διαρκώς αλλάζουν!

1. Anno Bergmann, Liebe, Γερμανία 2012, 0.26
2. Inês Freitas & Miguel Mendes (Oneness Team), Incredulous Voice, Πορτογαλία 2012, 6.18
3. Philipp Artus, Snail Trail, Γερμανία 2012, 3.00
4. Ezra Wube, Hidar, Αιθιοπία/Γαλλία/ΗΠΑ 2012, 6.41
5. Sara Koppel, Memories of an absent presence, Δανία 2013, 1.17
6. Ornana, (notes on) biology, ΗΠΑ 2012, 5.38
7. Μάρθα Κουμαριανού, Pixel in the rain, Ελλάδα 2008, 2.44
8. Veronika Göttlichová, First Fish, Τσεχία 2012, 13.25

Breathe water in… breathe water out…  [Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου]
Διάρκεια: 38 λεπτά

Μια υδάτινη, δροσερή ενότητα με καλοκαιρινή αλλά και …φιλοσοφική διάθεση, με βασικούς πρωταγωνιστές το νερό και τη θάλασσα.

1. Pierre et Jean Villemin, Lac, Γαλλία 2012, 5.30
2. Marlijn Franken, Into the Woods, Ολλανδία 2013, 6.12
3. Maria Korporal, … in-volo-quadrato …, Ιταλία 2012, 2.12
4. Isabella Gresser, Nietzsche à Nice, Γερμανία 2013, 5.00
5. Azahara Cerezo, The wee giant model, Μ.Βρετανία 2012, 1.08
6. Beata Pantya, Transit, Ουγγαρία 2012,  3.31
7. Jeroen Nelemans, In Search of the Miraculous, ΗΠΑ 2010, 1.38
8. Tetsuka Niiyama, HINODE, Ιαπωνία 2012, 3.00
9. José Manuel Silvestre, Mar, Ισπανία 2012, 1.27
10. Azahara Cerezo, Sample pool, Μ.Βρετανία 2012, 1.51
11. Marcia Beatriz Granero, Trip Paulista, Βραζιλία 2011, 5.45

Cheer up   [Επιμέλεια: Μαρία Μπουρίκα]
Διάρκεια: 22 λεπτά

Μια ενότητα όπου ο θεατής αποφασίζει τι θα κρατήσει. Τι γεύση έχει; είναι γλυκό, είναι πικρό, είναι χαρούμενο; You choose.

1. NEOZOON, Unboxing Eden, Γερμανία/Γαλλία 2013, 4.54
2. Alessandro Sau, Relic, Ιταλία 2011, 01.55
3. Anna Macdonald & Paul Rogers, I will not hope, I cannot bear it, Μ.Βρετανία 2013, 7.29
4. Nadezhda Krylova, 16, Ρωσία 2011, 3.07
5. Diran Lyons, 99 Problems (Explicit Political Remix), ΗΠΑ 2012, 02.35
6. Εντίτα Μόνσιορ, Πεταλούδα, Ελλάδα 2009, 1.54

_______________________________________

Video Art Festival Μηδέν::

Το Festival Μηδέν, το πρώτο αφιέρωμα στη video δημιουργία που πραγματοποιείται στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, είναι μια πρωτοβουλία για τη διάδοση και καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης, σε μια εποχή που η εικόνα διαδραματίζει όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.

Οι κύριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ στην Καλαμάτα πραγματοποιούνται σταθερά στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ανοιχτούς χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι μη-κερδοσκοπικός.

Έχοντας στο ενεργητικό του ήδη 9 χρόνια παρουσίας το Festival Μηδέν κατά τα οποία έχει αποκτήσει πανελλήνια  και διεθνή αναγνώριση, το φεστιβάλ ετοιμάζεται φέτος για τη 10η επετειακή του διοργάνωση, με τους φίλους του και τη φήμη του να πολλαπλασιάζονται: το φεστιβάλ έχει σταθερά τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 1000 συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες σε κάθε του διοργάνωση και είναι πλέον γνωστό τους καλλιτεχνικούς κύκλους παγκοσμίως, με τις προσκλήσεις για συνεργασία και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό να αυξάνονται συνεχώς. Τον τελευταίο χρόνο το φεστιβάλ προσκλήθηκε να παρουσιάσει προβολές ενοτήτων του στη Σουηδία, Ρωσία, Ιταλία, Περού, Φιλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Νορβηγία και Πορτογαλία ενώ προγραμματίζει πολλές ακόμη “εξορμήσεις” στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιστοσελίδα: www.festivalmiden.gr  /  e-mail: festivalmiden@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για το video art “Pixel in the rain” [ www.martha.gr ]

Comments are closed.